fbpx
Klimatkompensation och olika typer

Klimatkompensation och olika typer

Klimatkompensation och olika typer

När du köper en klimatkompensation kan det innebära en mängd olika saker. Idag finns det ingen klimatkompensation som tar bort ditt klimatavtryck direkt. Det finns enkelt uttryckt 3 typer av klimatkompensation idag.

  1. Saker som fångar koldioxid från luften.
  2. Saker som minskar användning eller framtida användning av fossila bränslen.
  3. Forskning på saker som i framtiden kan komma att minska utsläpp.

De olika varianterna fyller olika funktion. Och är därför alla viktiga. Därför kan det vara bra att veta vad du kompenserar. Beroende på vad du har för syfte med det. Och om du vill få en effekt nu eller i framtiden.

Binder kol från luften

Träd och växtlighet är idag det billigaste sättet att på riktigt binda koldioxid i luften ned i växtlighet och jorden. Och det är detta som vi på Klimatvaska valt att använda oss av.

Här kan man redan idag räkna på hur mycket koldioxid de träd man planterar binder över sin livslängd eller per år. Vi har därför valt att investera i träd i områden där även träd med hög virkes kvalitet kan växa relativt snabbt. För att på så vis öka bildningen av kol närmare utsläppet du vill kompensera. I länderna runt Victoriasjön i Afrika där våra partner planterar träden växer träden nästan 5 gånger snabbare än gran- och tallskog i Sverige.

Det finns även andra tekniker som kan binda kol från luften. Så kallad CCS teknik forskas på och det börjar komma anläggningar som binder koldioxiden från industrins innan de försvinner ut i luften som utsläpp. Tekniken är fortfarande ny, men redan idag finns det anläggningar som fångar koldioxiden som sedan lagras i gamla olje och gaskällor under havsbotten.

Klimatkompensation som minskar utsläpp

En annan typ av klimatkompensation är de som minskar utsläpp genom att de hjälper till att byta ut teknik som använder fossila drivmedel eller kol.

Ett sådant exempel är satsningar på solceller både i Sverige och i fattigare länder. Andra alternativ i fattiga länder kan vara gasspisar. Dessa två produkter tillsammans kan göra stor skillnad för hälsan och miljön i dessa länder. Då sotet från eldning av kol och vet samt lysfotogen är dåligt för hälsan. Samtidigt som det både skapar koldioxidutsläpp och avskogning.

Kompensation i forskning

Den tredje varianten är klimatkompensationer som går mot forskning och utveckling. Det kan exempelvis vara forskning kring förnybara drivmedel till flygplan eller andra fordon.

Även denna kompensation fyller sin roll. Idag har vi inte längre lyxen att satsa på en sak. Vi måste göra allt både nu, satsa för framtiden och även ändra våra beteenden. Om vi inte skall behöva fortsätta leva med begrepp som flygskam, klimatbanta mm.

Inlägg skapade 5

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen